Nyheter.

På den här sidan kan man följa ett axplock av pågående arbete och arbeten som nyligen avslutats. Nyheter visas på hemsidan under ca ett års tid.

Förslag som ritningar på nya möbler läggs också in här även om de inte resulterat till en beställning.

Dessutom finns det nya möbler som ännu inte lagts in i vår katalog och hemsida.

Lantbord Dalsland.

I dag levererade vi ett lantbord till en kund som beställt ett bord med egna mått och med spetsade ben som ger ett renare intryck, lite modernt fast samtidigt med en antik känsla med den handhyvlade bordsskivan. Trävirket är ask som har behandlats med vit Osmo oljebets, som sedan slutbehandlats med matt Osmo hårdvaxolja två gånger.

måndag den 15 oktober 2018.

Placeholder image

Allmogebord ”Stömne”

I dag levererade vi ett specialbeställt bord efter kundens skisser och enligt samma snillrika konstruktion som ett 1700-talsbord som kunderna har. De ville ha samma konstruktion fast ett annat utseende och storlek, bordet tillverkades i massiv björk, förutom den dolda linsformade mittenplattan under bordsskivan. Extraskivorna ligger under huvudskivan normalt, men dras ut på reglarna och får stöd från den löst liggande huvudskivan som styres rätt i det rektangulära hålet av en regel under skivan.

Pris: 17.000:-

måndag den 25 juni 2018.

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Tällberg, gustavianskt vitrinskåp

Skåpet tillverkades efter kundens önskemål på mått och utseende, romberna i fyllningarna skulle matcha dörrfyllningarna i rummet mm.

Pris: 29.000:-

Placeholder image

Nya modeller

Vi har tillverkat ett par nya möbler, ett skrivbord som kunden ville matcha med dörrarna och inredningen i huset, till möbeln tillhör även ett skåp som vi nu håller på att måla. Stolen kallar vi ”Joel, åttan med druvklasar” efter Morgans dotterson = Mikaels systerson som nu flyger ur sitt föräldrabo, han och fästmön valde utseendet på stolen, så det blev en helt ny modell. Gruppen blev tillverkad på fritiden för att inte påverka övriga beställningar. Vi har även påbörjat ett specialbord mm, kunden har tyvärr väntat ett år på specialbeställningen, då vi har hamnat efter i tidsschemat, det är främst specialbeställningar som har hamnat på efterkälken, men vi jobbar ikapp så fort vi orkar. lördag den 2 juni 2018.

Placeholder image
Placeholder image

Mästarbrevet i min hand

I går fick jag mitt mästarbrev i Träblidhuggeriyrket utdelat på hotellet Scandic i Arvika av hantverksföreningen/företagarna. Man brukar ha en utdelning eller möjligen två gånger om året till gesäller och mästare.

Artikel NWT/Arvika Nyheter

2018-05-10.

Placeholder image

Ny modell av slagbord, kombinationsmöbel.

För ett par veckor sedan så levererade vi en möbel som kan kombineras på olika vis, den kan fungera som matgrupp när man kombinerar halvmåneborden med en extraskiva och som ett långbord vid festligheter, där man kombinerar halvmåneborden med två stycken slagbord. Slagborden har två lådor vardera. Kunden valde stolsitsar och bordsskivor i massiv ask som betsats med Herdins silvergrå bets, som sedan oljades med Osmo hårdvaxolja tre gånger. Bilderna har inte redigerats ännu, och tyvärr så är bildkvaliteten enbart någorlunda då möbeln har fotograferats i snickeriverkstaden, det blir bättre bildkvalitet i lackboxen.

3 mars 2018.

Placeholder image
Placeholder image

Godkänd Mästare i Träbildhuggeri

I dag kom jag (Mikael) med i mästarregistret som träbildhuggare, mästarbrevet har inte delats ut ännu, det sker preliminärt 9 maj (utdelning sker högst två gånger om året lokalt). Jag har redan ett mästarbrev i Möbelsnickeri sedan år 2004. Det finns i dag endast en handfull mästare i bildhuggeri i Sverige, det är ett yrke som nästan har försvunnit under det senaste halvseklet, från att ha varit ett av de vanligaste yrkena inom möbelbranschen, varje möbelfabrik hade förr i tiden en eller flera ornamentsbildhuggare plus alla möbelsnickare som kunde snida enklare ornament, enbart i Arvika så fanns det förr en handfull yrkesbildhuggare och tiotals med duktiga träsnidare.

Mästarbrevet tillstyrktes den 10 Januari 2018 och mästarnumret är: 22095

Mästarutbildningen 150 tim + yrkesfördjupning ca 150 tim = 300 timmars (oavlönat) arbete/utbildning. Tyvärr så har det inneburit att vissa kunder fått vänta lite på sina beställningar.

2018-01-10

Placeholder image
Placeholder image

Yrkesfördjupning mästarutbildningen Träbildhuggeri.

Jag (Mikael) håller på att ta mästarbrev i Träbildhuggeri, mästarutbildningen är nu avslutad och jag håller på med min Yrkesfördjupningsuppgift som är frivillig (det krävs ingen sådan i Träbildhuggaryrket), det krävs inte längre att man gör mästarprov för de flesta yrkena utan man skall ha utfört ett gesällprov och ha arbetat inom yrket i minst 10 000 timmar (6 år), vara yrkesaktiv och skall ha genomfört mästarutbildningen. Mästarbestämelse Sveriges Hantverksråd. 

Sedan mästarprovet (som motsvarar några månaders obetalt arbete) har tagits bort för ett par år sedan så har det blivit fler bildhuggarmästare, tidigare så fanns det en gammal mästare i Sverige som avled i våras och nu så finns det tre nya träbildhugarmästare och jag är nu på gång. Troligen så kan det bli fler på sikt men antalet gesäller är mycket få (ungefär en gesäll vart femte år) även om det utbildas en handfull bildhuggare (1,5 års grundutbildning) i Tibro varje år. Arbetsmarknaden är tyvärr mycket liten jämfört med tiden innan CNC-robotarna blev avancerade och tillverkningen i lågprisländer blev vanlig. Vill man köpa äkta hantverk så bör man välja en hantverkare med gesällbrev eller mästarbrev eftersom breven kan återkallas om man fuskar, breven är en garanti för att man köper hantverk. robottekniken har blivit så avancerad att det för de flesta är svårt att se skillnad på om det är skapat av en människa eller scannade robotkopior i exakt likadana massupplagor. Robotskapade ”sniderier” har ofta en lite luddig snurrig spiralformad mikrostruktur (syns ej vid täckmålning), enligt en kollega som sett sådana kopior, dessutom saknas spår av nedhugg, många hantverkare slipar inte längre sina sniderier för att det skall synas att det är hantverk, gärna gruvhugget (jag slipar enligt gammal tradition längs fiberriktningen för perfekt resultat). De flesta industriellt tillverkade möbler i stor upplaga är helt eller delvis tillverkade med hjälp av robotteknik och får därför ett lågt andrahandsvärde.

Spegeln är när det gäller understycket ritad efter en spegel som jag studerade på Tullgarn i somras, men överstycket har jag komponerat själv efter att ha studerat och tagit intryck av en mängd antika rokokospeglar. Jag var tvungen att rita så att överstycket skulle matcha understycket, ungefär som att ersätta en saknad del av ett antikt ornament där man helt saknar en bild eller ritning av den saknade delen. Spegeln är 145 cm hög och 70 cm bred, och eftersom det tar minst lika lång tid att tillverka spegeln som det tar att tillverka en möbelgrupp med sex stolar så kommer priset att ligga på mellan 25 000 - 30 000 kr. Alla ämnen är nu hopfogade och jag har börjat hugga och snida på understycket.

Julafton 2017

God Jul!

Placeholder image

Arbetet börjar ta form 2017-12-30

ornamentet skall sedan bakskäras och slipas, eventuellt så lämnar jag den släta ytan mellan ornamenten oskuren, se ritning, jag tror att intrycket blir renare så.

Placeholder image 
Placeholder image 

Grovhuggning av överstycke

Den här veckan har jag tagit ledigt för att snida överstycket på spegeln. De grövre grundformerna börjar växa fram, men det tar någon vecka, fast jag jobbar från 7.00 till 19.00 i stort sett varje dag.

onsdag den 3 januari 2018.

Placeholder image

Arbetet framskrider

Nu börjar överstycket få lite fason, men det är ett par dagars arbete kvar.

Fredag den 5 januari 2018.

 
Placeholder image 

Halvmånebord som slagbord.

En kund ville ha två halvmånebord under fönstren som skall kunna bli runda matbord vid festligheter. Nu hänger extraskivan ned då linoljefärgen måste torka några månader, sedan kan man vända på lamellgångjärnen så att extraskivan kan fällas ovanpå den andra skivan. Ett extra fjärde ben på halvmånebordets baksida kan dras ut när man vill ha ett runt bord. Stolarna är av modell åttan, penselmålade i äkta linoljefärg, sitsarna stoppade av Linnehaget. onsdag den 15 november 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Förslag på kompletteringsmöbler

En kund ville ha förslag på måttbeställda möbler, som skulle passa ihop med ett befintligt möblemang, bland annat så skulle det vara romber i fyllningarna som skulle matcha med dörrspeglarna i rummet där möblerna skall stå. Skrivbordet skulle på ovansidan ha en låg sarg på sidorna och baksidan för att inte dokument mm skall kunna glida av bordsytan. Beslagen är inte ritade ännu de väljs ut senare. En offert skall lämnas under veckan.

söndag den 12 november 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Gustavianskt halvmånebord.

En kund ville ha två halvmånebord enligt äldre förlaga med egna önskemål på mått. Lådorna är handsinkade med såg och stämjärn, med glidlister i ek. Färgen är Lady Supreme 15, som slipats lätt på kanterna och oljats med Osmo hårdvaxolja, det blev en mild form av chabby chic. Eventuellt så kan man matta ner glansen på ytan med mycket fint sandpapper och skapa fler skador och slitage i ytan och gnugga in med lite svag kimrök för att de skall se äldre ut, om så önskas.

Lördag den 7 oktober 2017.

Placeholder image

Specialbeställd stol.

En kund ville ha en stoppad stol, där utgångspunkten var ett foto på en antik stol, samt kundens ritningar med önskemål på mått och önskemål om att ha en fanerinläggning på sargerna. Fanerläggningen skars ut med fanersåg och bildhuggarjärn och fixerades där efter med fanerremsor på ovansidan varpå faneret limmades på grundstycket med ett strykjärn. Stolen skall stoppas på ryggens överstycke och dynan skall vara relativt hög, så utseendet kommer att bli riktigt bra när allt blir klart. Stolen tillverkades i endast ett exemplar.

tisdag den 26 september 2017.

Placeholder image

Värmlandskrysset enkel

En kund ville ha en ny variant av Värmlandskrysset, med träsits och enkla framben utan dekorationer, stolen har därigenom fått ett ”modernt” allmogeutseende. torsdag den 24 augusti 2017.

Placeholder image

Förslag till sängöverstycke.

En kund ville ha ett förslag på ett sängöverstycke i barockstil med måtten 160 x 85 cm. Jag ritade ett förslag, men det finns så många olika varianter på barock, så jag vet ännu inte om det behöver ändras eller ritas nya förslag kanske grövre och svulstigare, hur som helst så är det är åtminstone bra att få träning på att rita. Jag ritade enbart ena sidan och klippte ihop i Photoshop, inte helt perfekt, men det går att se helheten bättre (när jag ritar så använder jag en spegel för att se båda sidorna).

Materialkostnad: 1000 kr, Ritning: 8 timmar (gratis vid offert), Snideri: 70 timmar, Ytbehandling: 5 timmar, Totalt 83 timmar arbete á 169 kr/timman inklusive moms, Pris 15 000 kr inklusive moms. Avancerat bildhuggeri utför jag endast några gånger om året för att det är kul och för att bevara kunskapen i yrket, basen i verksamheten är möblerna med enklare standard-bildhuggeri(högre timpris).

söndag den 6 augusti 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Barstolar i ek.

En kund beställde barstolar anpassade till en bänkhöjd på 83 cm. De skulle vara av modellen Värmlandsstol och tillverkade i ek, med en stolsdyna i svart skinn. Just nu så har vi börjat komma igång efter semestern, vi är lite försenade med vissa beställningar, men jobbar på så snabbt vi kan för at hinna ikapp.

lördag den 5 augusti 2017.

Placeholder image

Svart allmogeskåp.

En kund ville ha ett allmogeskåp i massiv björk, med pärlspont i ryggen, konstruerat för att hålla i minst hundra år. Skåpet behandlade vi med svart dekorolja från Osmo, och slutbehandlade med Osmo hårdvaxolja två gånger. Vi slipade av färgen så att det gav ett lite slitet intryck (Shabby Chic) för att passa ihop med den övriga inredningen som var fräsch med lantlig hemtrevlig charm. Nu har vi lite halvsemester till början av augusti, vi arbetar enbart halvfart, så vi finns inte alltid på plats i vårt snickeri, så kunder får gärna slå en signal innan besök.

måndag den 26 juni 2017.

Placeholder image

Värmlandskrysset med svart bordsskiva.

En kund ville ha ett lite mer modernt utseende på en möbelgrupp genom att välja ett vitt underrede med en svart bordsskiva i ask som behandlats med Osmo oljebets och som sedan behandlats med Osmo hårdvaxolja. Kontrasten mellan det vita och svarta balanserades upp genom att kunden valde ett grått tyg. onsdag den 14 juni 2017.

Placeholder image

Skänk i Jugendstil

En kund ville ha en skänk i jugendstil, till sitt kontor, med en höjd anpassad så att det blir två hyllplan anpassade för pärmar. Vi ritade ett förslag och tillverkade en skänk i ek, behandlad med Osmo oljebets, som där efter oljats med Osmo hårdvaxolja två gånger. Fredag den 19 maj 2017.

Placeholder image

Fällbart gustavianskt halvmånebord

En kund som beställt stolar ville samtidigt ha två fällbara halvmånebord som normalt skall stå vid fönstren, men som kan fällas ut till runda bord med diametern 120 cm. Lösningen som kunden föreslog var att ha en dubbel skiva som kan fällas isär förbundet med gångjärn. Vi ritade ett förslag där ett fjärde ben kan dras ut som stöd för halvmåneskivan när den fälls ut till en rund skiva.

Torsdag den 18 maj 2017.

Placeholder image

Allmogeskåpet klart

Det var några år sedan vi gjorde ett allmogeskåp, med avancerad allmogemålning, torktiderna har varit långa, med totalt 6 lager färg och lack. torsdag den 23 mars 2017.

Placeholder image

Allmogeskåpet under arbete.

De nedre luckorna på allmogeskåpet målade jag klart i går, och de övre blir klara i dag. Det är långa torktider emellan strykningarna (4–5 dygn), grundning, grundfärg, lasyr x 2 och målning av slingorna, samt eventuell fernissa. Det är egendesignade mönster på skåpet.

Måndag den 6 mars 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Förslag till Sideboard, mm

En kund ville ha ett förslag på ett sideboard med ett franskt lantbord som utgångspunkt, med avlastningsskiva under bordsskivan, 175 cm långt och bredden 40 cm och höjden 80 cm. Vi skickade en offert. Vi har många möbler på gång just nu ett allmogeskåp och två möbelgrupper med Värmlandskrysset, dock inga nya modeller, men vi skickade iväg några Bellmansstolar igår som var betsade ljust. Bellmanstolar är tidsödande att forma för hand i ryggpartiet. tisdag den 7 februari 2017.

Placeholder image
Placeholder image

Lantbord "Östermalm" (fransk stil)

En kund ville ha ett Franskt lantbord (bordsben av Fransk 1700-tals typ) med specialmåtten 240 x 75 cm, ett långt och smalt bord tillverkat i massiv ask, där bordsskivan handhyvlats med putshyvel, ett tungt arbete som ger en yta som andas genuint hantverk, dessutom så är bordsbenen svarvade för hand med skölpar (se våra filmer). Bordet ytbehandlades med Osmo Oljebets Svart, som sedan oljats två gånger med Osmo hårdvaxolja med en hård svamp med svag slipverkan, vilket ger en mjuk och tålig yta. 10 december 2016.

Placeholder image

Åttan med lövskärning, ny modell.

En kund ville ha vissa ändringar på vår gustavianska stol, modell åttan. Stolen har i den här nya varianten försetts med lövskärning. Träsitsen skall kunna bytas ut mot stoppade dynor när barnen har blivit större, så vi gjorde en fals för dyna i sargarna under träsitsen. Ytbehandlingen är vit Osmo oljebets som torkats av med trasa för att ge ett vitkalkat/laserat intryck och kan nästan betecknas som en mild variant av shabby chic. På oljebetsen så har vi lagt två lager med Osmo hårdvaxolja som främst används till golv och därför ger en stark men mjuk yta. Detta är just nu en ganska populär ytbehandling.

Bordet har två extraskivor på gavlarna och till möbelgruppen hör åtta stolar.

Torsdag den 8 december 2016.

Placeholder image
Placeholder image

Blomkrysset, tyg Atelje Smalgränd

En kund beställde en möbelgrupp modell Blomkrysset, vitmålad med dekorationer i guldbrons. De skickade tyg som de beställt från Ateljé Smalgränd, en lyckad kombination. Kunden valde även att lacka bordsskivan med oljelack för att den skulle bli tåligare, enda nackdelen är att skivan får en aning gulare nyans, men det är enda sättet att få en riktigt tålig målad bordsskiva. 4 december 2016.

Placeholder image
Placeholder image

Kontaktinformation.

Taserudsmöbler

Va: Högvalta

67192 Arvika

0570-31093

Epost: post@taserudsmobler.se

Betalningsinformation.

Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard ingår), men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad tillkommer. Kontoinformation Betalning: VATnr: SE471218655201 Bankgiro: 736-3377 Handelsbanken Clearingnr: 6802

Klassiskt Möbelhantverk

Placeholder image

 

Mikael Klarström

Medlem i Mästarregistret. Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

Träbildhuggarmästare No: 22095

 

Katalog PDF

Ny katalog 2018. Priserna i katalogen har ändrats, en liten prisökning på bildhuggeriarbete har skett sedan Mikael fick mästarbrev i bildhuggeri. Offerterna gäller! Endast nya kunder omfattas av prisökningar.

27 januari 2018.

Placeholder image